AHMET HAMDİ AKSEKİ’NİN “VE’L-ASIR TEFSİRİ”(**) İSİMLİ RİSALESİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Author :  

Year-Number: 2014-15
Yayımlanma Tarihi: 2018-11-08 10:38:27.0
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 264-287
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Ahmet Hamdi Akseki son devrin yetştirdiği büyük âlimlerden biridir. Çok yönlü bir ilmî şahsiyete sahip olan Akseki, dinî ilimlerin her alanında kayda değer eserler ortaya koymuştur. “Ve’l-Asır Tefsiri” isimli risalesi de onun tefsir alanında kaleme aldığı önemli eserlerinden biridir. Risale; inanç, ibadet ve ahlakın temel esaslarını içeren Asır suresini konu etmesi sebebiyle müellifin dinî görüşlerinin de bir özet mahiyetindedir. Biz makalemizde, mutluluğun esaslarını merkeze alarak sureyi tefsir eden Akseki’nin bu risalesini incelemeye çalışacağız.

Keywords

Abstract

Ahmet Hamdi Akseki is one of the greatest scholar who graduated him the last period. Akseki who have a mult-faceted scientfc personality have revealed considerable works in all areas of the basic Islamic sciences. The treatse named by “Tafsir wa’l-Asır” is one of the works he wrote in tafsir. It is a summary of the author’s religious views due to examined Asır surah containing the basic principles of faith, worship, and morality. In our artcle we will try to examine this treatse of Akseki who has exegesised wal-Asır sura by focusing on the principles of happiness.

Keywords


  • 1 Bu konumuyla o, bir tefsir, bir hadis ve bir fıkıh âlimi olmaktan ziyade çağdaş bir kelamcı ve İslam düşünürüdür. Bu bilgi için bkz. Süleyman Uludağ, “İslam’ın Bir Savunucusu Olarak Ahmet Hamdi Akseki”, Ahmet Hamdi Akseki Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Antalya, Kasım 4-6 1994 içinde (Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara 2005), s. 38.

  • 3 Kendisi bir vaiz ve hatip olarak irşat-tebliğ faaliyetinin fiilen içinde olan Akseki, ideal bir vaaz ve hitabetin nasıl olması gerektiği konusundaki yöntemsel çalışmalarıyla da ön plana çıkmıştır. Bu ve daha fazla bilgi için bkz. Recai Doğan, “Ahmet Hamdi Akseki ve Yaygın Din Eğitimine Hizmetleri”, Ahmet Hamdi Akseki Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Antalya, Kasım 4-6 1994 içinde (Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara 2005), s. 86-90.

  • 4 1923 yılında Ankara’ya giden Akseki, yazı, vaaz ve konferanslarıyla halkı milli mücadele- ye teşvik etmiş ve halkın manevi mimarlığını yapmıştır. Aynı şekilde Balkan Harbi’nden önce Sebilu’r-Reşad dergisinin Bulgaristan ve Romanya muhabirliğini yaptığı yıllarda Bulgaristan’ı dolaşarak Müslümanları irşat etmiştir. bkz. Ethem Alimoğlu, “Ahmet Hamdi Akseki’nin Hayatı”, Ahmet Hamdi Akseki Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Antalya, Kasım 4-6 1994 içinde (Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, Ankara 2005), s. 5.

  • 5 Eser Ertuğrul Özalp tarafından sadeleştirilmiş ve 2003 yılında İşaret Yayınları tarafından basılmıştır.

  • 10 Akseki, Taberî’nin de surede geçen imanı “Allah’ı tasdiklemek, O’nu birlemek, vahdaniyeti ve itaati yalnızca ona atfetmek” şeklinde tefsir ettiğini belirtir. bkz. Muhammed b. Cerîr Taberî, Câmiu’l Beyân fî Te’vîli’l-Kur’ân, (thk. Ahmed Muhammed Şâkir, y.y., Müssesetü’rRisâle, 1420/2000), XXIV, 590. Böyle bir tanım yapmakla beraber Akseki, İslam’ın tabii ve umumi bir din olduğunu dolayısıyla da İslam’a tâbi olmayanların hüsrandan kurtulamayacaklarını ifade eder. Akseki, 1928/1346, s. 28-29.

  • Alimoğlu, Ethem, (2005), Ahmet Hamdi Akseki Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Ahmet Hamdi Akseki Sempozyumu Bildiriler Kitabı Kasım 4-6 1994, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.

  • Âlûsî, Şihâbuddîn Mahmûd, (1422/2001), Ğâyetu’l-Emânî fi’r-Redd alâ’n-Nebhânî, thk. Ebû Ab- dillâh ed-Dânî, Riyâd: Mektebetü’r-Rüşd.

  • Aydın, Hüseyin, (2005), “Ahmet Hamdi Akseki’nin Felsefeye İlgisinin Boyutları”, Ahmet Ham- di Akseki Sempozyumu Bildiriler Kitabı Kasım 4-6 1994, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.

  • Aydın, Mehmet S., (2005), “Ahmet Hamdi Akseki’nin Ahlak Felsefesi”, Ahmet Hamdi Akseki Sempozyumu Bildiriler Kitabı Kasım 4-6 1994, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.

  • Doğan, Recai, (2005), “Ahmet Hamdi Akseki ve Yaygın Din Eğitimine Hizmetleri”, Ahmet Ham-

  • Karaman, Hayrettin, (2005), “Fıkıhçı Olarak Aksekili Ahmet Hamdi Efendi Ahmet” Ahmet Ham- Yayınları, 2005.

  • Özyılmaz, Ömer, (2005), “Din Dersleri Öğretmeni Olarak Ahmet Hamdi” Ahmet Hamdi Akseki

  • Taberî, Muhammed b. Cerîr, (1420/2000), Câmiu’l Beyân fî Te’vîli’l-Kur’ân, thk. Ahmed Mu- hammed Şâkir, y.y.: Müssesetü’r-Risâle.

  • Uludağ, Süleyman, (2005), “İslam’ın Bir Savunucusu Olarak Ahmet Hamdi Akseki”, Ahmet Hamdi Akseki Sempozyumu Bildiriler Kitabı Kasım 4-6 1994, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics