ETNOMETODOLOJİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Author :  

Year-Number: 2017-21
Yayımlanma Tarihi: 2018-11-07 14:48:32.0
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 142-161
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu makalede sosyolojik yaklaşımlara göre daha yakın zamanda ele alınan ve Alfred Schutz ve Talcot Parsons’ın çalışmaları ile başlayan Garfnkel tarafından geliştirilmiş etnometodoloji incelenecektir. Ayrıca, Etnomotedolojinin gündelik yaşamın metodolojisini oluşturmada kullandığı yol ve yöntem analiz edilmektedir. Etnometodolojinin problemlere yaklaşımı ve sunduğu çözümler ele alınmaktadır. Narter (2012:24)’in tanımına göre Etnometodoloji; retorik, lingüistk, felsefe, konuşma analizi post yapısalcılık, bilgi sosyolojisi gibi alanlardaki geliş- melere eleştirisel ve seçici bir tavırla yaklaşan ve buradan hareketle tutarlı bir teorik zemin oluşturmayı hedefleyen bir analiz yöntemidir. Etnometodolojinin amacı günlük hayata sosyal ilişkilerin analizine yönelik yeni bakış açıları sağlamak, sosyal ilişkiler sürdürülürken kullanılan metotları veya prosedürleri analiz etmektedir. Bu makalede, bu çerçevede etnometodolojinin tarihinden gelişimine incelemesi yapılmıştır.

Keywords

Abstract

Ethnomethodology, which has started Parson’s-Schutz’s works and has developed by Grafnkel according to sociological approaches, will be investgated in this paper. In additon this, The approaches which has used by ethnometodology the way and method of creatng the methodology of everyday life will be analyzed. According to Narter’s noton, Ethnometodology is an analysis method which is a critcal and selectve attude towards developments in the felds such as rhetoric, linguistc, philosophy, speech, post structuralism, sociology of knowledge, and aiming at creatng a coherent theoretcal ground from this movement. The purpose of Ethnometodolody is to analyze the methods and prosedures which has been used to contnue the social relatonship and to ensure the new point of views for anaylizing social relatonship in the daily life. In this paper, it has ben investgated Ethnometology’s historical development in its historical ways.

Keywords


  • Ataseven, F. B. ve Arabaoğlu, A. (2015). İki Ayrı Dilde İki Aynı/Ayrı Otobiyografik Yapıt Üzerine Etnometodoloji-Çeviribilim Odaklı Bir İnceleme, Rumeli’de Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 3, 78-89.

  • Canatan, K. (2012). Bir Yöntem Arayışı Olarak İslam Sosyolojisi. Milel ve Nihal İnanç, Kültür ve Mitoloji Araştırmaları Dergisi, 9 (3), 33-48.

  • Coulon, A. (2010). Etnometodoloji, (Çev. Ü. Tatlıcan), İstanbul: Küre Yayıncılık.

  • Demir, Ö. ve Acar, M. ( 1993). Sosyal Bilimler Sözlüğü, Ağaç Yayıncılık, İstanbul.

  • Günay, Ü. (2006). Kuramsal Yaklaşım ve Türk Sosyolojisi. 21(30), 510-542.

  • Güzel, S. (2007). İş Yaşamı İle İş-Dışı Yaşam İlişkisi Açısından Gündelik Yaşam. Is-Guc: The Jour- nal of Industrial Relations & Human Resources, 9 (3). 100-120.

  • Karslı, B. (2014). Cumhuriyet Dönemi Din-Siyaset Tartışmaları: Ahmet Hamdi Akseki Örneği. Ele- ctronic Turkish Studies, 9 (5).1280- 1286.

  • Narter, M. (2012). Deliliğin sosyal temsilleri. Sosyoloji Dergisi, 3(7), 23-70.

  • Özalp, A. (2015). Sosyal Psikoloji Perspektifinden Din Psikolojisine Giriş: Sembolik Etkileşimci Teori Örneği. Toplum Bilimleri Dergisi, 9 (18), 227-242.

  • Özalp, A. ve Ergen, R. (2017). Husserl’in Fenomenolojisinde Sembolik Etkileşimciliğin Kökenleri ve Din. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 6 (1), 204-212.

  • Özdemir, M. (2010). Nitel veri analizi: Sosyal bilimlerde yöntembilim sorunsalı üzerine bir çalışma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (1). 323-343.

  • Ritzer, G. ve Stepnisky, J. (2014). Sosyoloji Kuramları, (Çev. H. Hülür), Ankara.

  • Slattery, M. (2011). Sosyolojide Temel Fikirler. (Çev. Ü. Tatlıcan, G. Demiriz), İstanbul: Sentez Yayıncılık.

  • Tatlıcan, Ü. (2011). Sosyoloji ve Sosyal Teori Yazıları. İstanbul: Sentez Yayıncılık.

  • Yenen, İ. (2015). Sosyal Kuram ve Din Bağlamında İslam’a Göre İnsanın Temel Özellikleri. Ulus- lararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 8, Sayı: 37, 650-658.

  • Wallace, R. ve Wolf, A. (2012). Çağdaş Sosyoloji Kuramları Klasik Geleneğin Genişletilmesi, (L. Elburuz ve M. Rahmi Ayas, Çev.) Ankara: Doğu Batı Yayıncılık.

  • http://www.umittatlican.com/uploadsF/1/Etnometodolojik-Itiraz--Jonathan-H.-Turner- (1991).pdf

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics